Livsmedelsföretag kan mista lagertomt

Det är osäkert om det tyska livsmedelsföretaget Lidl kommer att lägga ett av sina västsvenska centrallager i Borås. Lidl har länge haft en tomt reserverad på Viared i Borås, men nu har kommunen tröttnat. ”Börjar ni inte bygga i år så får någon annan ta över tomten, skriver kommunen.”

Lidl omger sig med huvudsakligen egna varumärken och ett stort hemlighetsmakeri. Därför vet inte ens Borås högste politiker, moderata kommunalrådet Björn Bergquist, med säkerhet vad Lidl vill. Lidl svarar inte på frågor från vem som helst. Lidl har idag ett dussintal butiker i Västsverige och någonstans tror man att företaget vill ha ett lager.

I slutet av förra året började Borås förhandla med Lidl om en 100.000 kvadratmeter stor tomt på Viared. Lagret skulle bli omkring 40.000 kvadratmeter stort och skulle sysselsätta uppemot 300 personer - många arbetstillfällen och attraktiv för kommunen, förstås.

Men nu har Borås fått veta att det inte blir byggstart i år utan tidigast nästa år eller kanske inte förrän 2006. Eller kanske inte alls. Så nu avskriver kommunen planerna.

- Vi har många i kö för den här tomten, säger kommunalrådet Björn Bergquist, företag som KOMMER att börja bygga omgående och som KOMMER att ge arbetstillfällen.

Lidl är välkommet senare - men då blir det en annan tomt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".