ICA hotar stämma Sjuhäradskommuner

Samtidigt som ICA förlorar ännu en rättslig tvist med Sjuhäradskommunerna trappar man upp livsmedelskonflikten om mat för 440 miljoner kronor under de närmaste fyra åren.

ICA ger sig inte om den stora livsmedelordern till äldreboenden, daghem och skolor i Borås, Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga och Bollebygd. Gång på gång har man överklagat de domar som har gett kommunerna rätt att överlåta de kontrakt som ICA haft i åtta år nu, till andra och billigare företag. Senast härom dagen så dömde den näst högsta instansen, kammarrätten, till kommunernas fördel och slog fast att upphandlingen har gått helt rätt till.

Men på grund av ICA:s överklaganden har det gamla kontraktet gått ut och kommunerna handlar nu upp sin mat direkt, utan nya upphandlingar.

Nu trappar alltså ICA upp konflikten genom att hävda att kommunerna bryter mot Lagen om offentlig upphandling eftersom de för närvarande köper livsmedel utan att ha gjort en upphandling. ICA hotar att stämma kommunerna.

Borås moderata kommunalråd Björn Bergquist tror inte att ICA vill bråka.

- De gör det bara för att få fortsätta vara med i matchen, säger han.

ICA säger ingenting.

- Jag föredrar att inte kommentera, säger Erik Möller på ICA Menyföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista