Ulricehamn begränsar medborgarförslag

Ulricehamns kommun kommer troligen att minska medborgarnas möjlighet att lägga egna förslag till politikerna. Det lär bli en maxgräns på 10 så kallade medborgarförslag per person och år. Orsaken till gränsen är att en Ulricehamnsbo själv har skrivit 27 förslag sedan förra sommaren.

Det kostar tid och pengar att hantera medborgarförslag, enligt de ledande politikerna i Ulricehamn. Därför lägger de förslaget om ett maxantal.

Radio Sjuhärad har pratat med mannen som på egen hand skrev 27 förslag om förändringar och förbättringar i kommunen. Han säger att han nog har skrivit av sig nu, så att hålla sig inom den föreslagna gränsen på 10 ska gå bra, för hans del.

Däremot gillar han ändå inte begränsningen. Han tycker att det borde gå att förenkla hanteringen av förslagen - istället för att begränsa antalet - så att politikerna i fullmäktige först får ta ställning till förslagen, innan de kostas på en utredning av tjänstemännen.

Tvärtom tycker den flitigaste förslagsskrivaren att fler borde uppmuntras att engagera sig och föreslå förbättringar i kommunen. Aktiva medborgare, även utanför de valda politikernas led, är tycker han ”ingen belastning för kommunen”.

Tidigare måste man vara kommunpolitiker för att få lämna in ett förslag, en så kallad motion. Men många kommuner i landet tillåter och uppmuntrar numera medborgarförslag. Också i andra Sjuhäradsskommuner är det möjligt för vanliga medborgare att komma med förslag. Populärast är detta system i Marks kommun där det på ett år kom in nästan 70 förslag från allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista