Alltfler västsvenska företag nyanställer

Det är uppåt på den privata arbetsmarknaden just nu. Sju av tio västsvenska storföretag nyanställer personal i år. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio i Västsverige gjort, och som 49 av de största företagen svarat på.

När det gäller nyanställningar, så svarar 34 av de 49 företagen som svarat på enkäten, det vill säga 70 procent, att de redan har nyanställt i år eller kommer att göra det. Det handlar i första hand om produktionspersonal, som montörer och tekniker, men även i viss mån om tjänstemän.
Och eftersom antalet företag som tvärtom ser risk för varsel och uppsägningar den närmaste tiden, är betydligt färre, så ger enkätsvaren en ganska ljus bild av arbetsmarknadsläget inom det privata näringslivet.
En fråga som företagen fick i enkäten, var om de begär utdrag om sjukskrivning och sjukfrånvaro när de nyanställer. Förra året förlängdes den period som arbetsgivaren ska betala sjuklön för sina anställda från två till tre veckor, vilket skulle kunna tänkas motivera arbetsgivare att kontrollera hur pass friska personer som ska anställas har varit tidigare. Men enkätsvaren visar att det bara är tre av de 49 tillfrågade företagen, som begär sjukutdrag från försäkringskassan vid nyanställningar.
I februari i år, meddelade Volvo att samtliga av koncernens företag i Sverige inför drogtester vid nyanställningar. Och vår enkät visar att drogtester numera är ganska vanligt förekommande bland de stora företagen. Av de 49 företagen som svarat på enkäten, svarar 19 stycken, nästan 40 procent, att de genomför drogtester vid nyanställningar, några som rutin, andra bara vid misstanke om missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista