Öresjö ett av 18 underkända bad

Arton svenska badplatser får underkänt av EU. Ett av dem är Asklandabadet i Öresjö i Borås kommun. Det visar den årliga rapporten över vattenkvalitén på Europas badplatser, som EU:s miljökommissionär Margot Wallström presenterar idag.

Överlag anses dock kvalitén på badvattnet i Sverige ha höjts. Mätningarna gäller visserligen förra årets badsäsong, men Margot Wallström anser ändå att de kan ge en fingervisning om var vattnet är bäst inför sommarens bad.
Att bada vid en underkänd badplats innebär ökad risk för att drabbas av till exempel magsjuka.
Enligt rapporten har en märkbar förbättring av vattenkvalitén skett på de svenska badplatserna jämfört med sommaren 2002. Av de 786 registrerade badplatserna i sjöar och i havet fick 664 högsta betyget, ”god vattenkvalité” år 2003. Det är en rejäl ökning jämfört med sommaren före. Wallström har dock vid tidigare presentationer av badvattenrapporter påpekat att det inte handlar om någon direkt hälsorisk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".