Risk för hjärnskador när unga dricker för mycket

Ungdomar som dricker mycket i tonåren riskerar att skada sin personlighetsutveckling och mognad till vuxen. Alkohol och andra droger skadar framförallt den känsliga pannloben, som styr männsikans beteende. Det säger Per-Anders Hulthén som är överläkare i psykiatri på Borås lasarett.


 

Polisen i Borås omhändertar allt fler fulla ungdomar, och fältassistenterna vittnar om förändrade alkoholvanor bland unga. 
Riskerna med att dricka mycket i tonåren,är bland annat att personlighetsutveklingen kan skadas. Alkohol och andra droger skadar framförallt den känsliga pannloben, som styr människans beteende.
Nu väntar ännu en skolavslutning, med alltför många alltför unga alltför berusade ungdomar. Och en eller annan ungdomsfylla går väl bra, men ju fler de blir och ju yngre man är desto större är riskerna att hjärnan tar skada, och att man fastnar i ett missbruk. Per-Anders Hulthén säger att vissa personer, framförallt pojkar, är mer känsliga än andra, men eftersom man inte alltid vet vem som ligger i riskzonen är det bra att hålla alkoholen borta från tonåringarna så länge som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista