Ny vårdgaranti införs idag

I dag införs de nya reglerna om vårdgaranti i Västra Götalandsregionen. Garantin innebär att ingen ska behöva vänta längre än sex månader på de vanligaste behandlingarna eller operationerna. Ingela Tuvegran som är sjukhuschef på Södra Älvsborgs sjukhus tycker att det är viktig att sjukhusen försöker leva upp till garantin, men säger att den kom lite hastigt.

Den nya vårdgarantin som alltså börjar gälla i dag har lett till att sjukhusen i regionen måste ta emot fler patienter. Behandlingsgarantin som ingår i garantin, innebär nämligen att att ingen ska behöva vänta längre än sex månader på de vanligaste behandlingarna eller operationerna. Annars måste regionen betala för patienter som söker vård hos andra landsting. Och det är bland annat därför som priserna på olika operationer har pressats ner. Även för sjukhusen i Södra Älvsborg har priserna sjunkit det här året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".