Politiskt bråk om regionbudget

Det blev inget beslut om budget för nästa år i på regionstyrelsens möte i går. I stället beslutades om förslag till budget.
Moderaterna och kristdemokraterna är kritiska och hänvsar till kommunallagen.

Kristdemokraterna och moderaterna vill hellre att budgetdebatten förs i oktober när socialdemokraterna har bestämt sig för en skattesats. 
Varken moderaterna, kristdemokraterna eller sjukvårdspartiet har presenterat något eget budgetförslag. Det har däremot miljöpartiet och vänsterpartiet gjort. De föreslår 36 resp 30 öres skattehöjning.
Att majoriteten väljer den försiktiga att vänta till november med att presentera en skattesats är för att se om nationella prognoserna för skatteintäkterna ändras. Socialdemokraterna vill se om regeringen anslår några pengar i sin höstproposition och de vill ha klart för sig vad effektiverseringar i vården kan ge. Däremot har majoriteten fastslagit ett utgiftstak, så ramarna är givna och intäkterna utgår från en skattehöjining på 25 öre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".