Lantbrukare i Mark riskerar böter

En lantbrukare i Mark riskerar höga böter efter att ha misskött sina djur. När miljökontoret gjorde en inspektion på gården för några veckor sedan, så fann man mängder med brister. Bland annat var djuren mycket smutsiga och hade orent vatten.

Det var i början av maj som miljökontoret gjorde en inspektion på gården, sedan det kommit in klagomål om att djuren var smutsiga. 30 djur gick i en hage och djuren var mycket smutsiga. Gödsel hade torkat i pälsen till ett hårt pansar. Ligghallen var undermålig och ströbädden var våt och full med gödsel och djuren sjönk djupt ner i gödseln.
Vid foderboden låg en två decimeter djup sörja av avföring, som djuren tvingades stå i när de åt. Vattnet till djuren var smutsigt och ansågs vara otjänligt. Även i en annan hage, där djur gick, fanns flera brister.
Lantbrukaren är sedan mitten av 90-talet KRAV-odlare, men enligt organsiationen har lantbrukaren hittills klarat KRAV’s kontrollprogram.
Miljöchefen anser att lantbrukaren bör ha rättat till bristerna till vintern, annars riskerar han böter på över 50 000 kronor. På onsdag tar miljönämndens politiker ställning till en lång lista med krav på lantbrukaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".