UBBHULT

Ubbhults kyrksilver räddat till mässan

1:36 min

Av kapellet i Ubbhult finns bara ruiner kvar efter helgens storbrand. Men mirkakulöst nog hittades kyrksilvret helt oskadat och kommer att kunna användas på midnattsmässan under julnatten.

Kyrksilvret förvarades i en trädlåda som låg i kapellets kassaskåp, vilket troligtvis också blev dess räddning men silvret var samtidigt märkt av branden och krävde en rejäl översyn hos guldsmeden.

Nyheterna var med tidigare idag när Yngve Kalin, präst i Hyssna församling, hämtade nattvardskalken och de andra föremålen hos smeden Ulf Ahlqvist.

– Underbart, var Yngve Kalins första kommentar när han fick tillbaka kyrksilvret. Det kommer att betyda mycket för folket i Ubbhult att känna igen det här, så nu ska vi använda det på midnattsmässan.

Det tog fem timmar att putsa bort de svarta beläggningarna, berättar Ulf Ahlqvist, guldsmed i Kinna sedan 61 år tillbaka. Till och med han själv är lite förvånad över att det blev så bra. Och inne i verkstans står nattvardskalken, vinkannan och obelatfatat - och skiner:

– Jag trodde inte jag skulle klara av att komma emellan med den stora maskinen, säger Ulf Ahlqvist.

Midnattsmässan hålls i Ubbhult IF:s klubbstuga.