SJUHÄRAD

Olika socialbidrag vid jul

1:36 min

I Bollebygd och Ulricehamn får familjer med socialbidrag automatiskt extra bidrag för barnen inför jul. Men det är ingen normailitet i Sjuhärad. I fem kommuner delar man inte ut några extra julpengar alls.

December är för många en månad med extra stora utgifter. Med tanke på det så ger man i två Sjuhäradskommuner lite extra pengar till de familjer i kommunerna som lever på socialbidrag. Det gäller dock långt ifrån alla kommuner.

– Personligen tycker jag inte att det ska vara sådan skillnad, men kommunerna är ju självbestämmande, säger Eva Bergström som är chef för ekonomienheten vid Individ- och familjeomsorgen i Borås.

I Ulricehamn får socialbidragstagande familjer 200 kronor extra per barn, och i Bollebygd drygt 600 kronor extra per barn.

– Omsorgsnämnden har bestämt att vi särskilt ska uppmärksamma fattiga barn. Jag tror att det betyder väldigt mycket - det är en väldigt låg nivå att leva på socialbidrag, säger Maria Degerman som är chef för Individ- och familjeomsorgen i Bollebygd.

I Vårgårda kan familjer också få extra bidragspengar till jul, men det sker inte med automatik utan man måste ansöka om det och det görs en bedömning i varje enskilt fall.

I resterande fem Sjuhäradskommuner får familjerna däremot inte några extra pengar alls inför jul - det visar den genomgång som Radio Sjuhärad gjort. Det gäller Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Herrljunga.