Kartläggning ska skydda djurarter

För att skydda diverse djurarter som bor i små vattensamlingar och vattendrag har miljöförvaltningen i Marks kommun kartlagt alla småvatten i kommunen. Flera av dessa småvatten är rester från 1800-talets jordbruk, och fem av dem har nu restaurerats.

De här små vattendragen kallas märgelgravar och är ett mer eller mindre vanligt förekommande inslag i Sjuhäradsbygden. Märgelgravar är ställen där lantbrukaren på 1800-talet tog kalkhaltig lera som spreds ut på åkrarna. Kalken gjorde att den näring som fanns i åkerjorden lättare togs upp av växtligheten. Å andra sidan blev jorden mer näringsfattig efter att man gjort så här några gånger, och därför upphörde den här metoden senare.
I dag, över hundra år senare har desa gropar blivit ett tillhåll för massor av djurarter. Samtidigt är många märgelgraver hotade, eftersom de fylls igen eller växer igen. Och därför arbetar nu Marks kommun med att försöka rädda en del av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista