BORÅS

Stort behov av missbrukshjälp

1:52 min

Det behövs en tillnyktrings- och avgiftningsenhet i Borås för personer som vill ur sitt missbruk av alkohol och droger, det menar flera intresseorganisationer. Inger Hultin, ordförande för sällskapet Länkarna, är upprörd över bristen på hjälp som finns idag.

Flera intresseorganisationer har nu gått samman i en skrivelse till Borås Stad och Västra götalandsregionen, där behovet av en tillnyktrings- och avgiftningsenhet lyfts fram.

– Vi vet att oerhört många människor behöver den här hjälpen. Men istället för att få hjälpen så fortsätter de att dricka. Och vi är många på de här frivilligorganisationerna som slår våra huvuden blodiga för att vi inte kan få den hjälpen, säger Inger Hultin.

Det handlar om en tillnyktringsenhet med möjlighet till avgiftning som Inger Hultin från sällskapet Länkarna tillsammans med andra frivilligorganisationer såsom LP-stiftelsen och Svenska kyrkan vill ha till borås. Man tycker att en stad i Borås storlek borde kunna ge den hjälpen. Idag är det vuxenpsykiatrin som gäller om man behöver hjälp med avgiftning, men där är det oerhört svårt att få plats säger Inger Hultin som till och med har fått samtal från SOS alarm som gällde en alkoholiserad person med självmordstankar som ville sluta med sitt missbruk.

– När det har gått så långt så att SOS Alarm inte ens kan få in människor på mottagningen, då har det gått lite för långt.

Och enda chansen blir ofta att ta sig till Göteborg där tillnyktringsenheter finns.

När en person med missbruksproblem nyktrar till kan man drabbas av allt från ångest till rena hallucinationer och det är det som man kan behöva proffesionell hjälp med att ta sig igenom säger inger Hultin.

– Många av de här människorna vågar inte sluta dricka för att de är så rädda för vad som kan hända om de inte får hjälp.

Vanja Myrén är enhetschef för kommunala Yxhammarmottagningen i Borås som jobbar med vuxna som missbrukar eller har ett riskbeteende när det gäller bland annat alkohol och hon instämmer i behovet av en tillnyktringsenhet i Borås.

– Alla som arbetare med missbrukare ser att det behovet finns, säger Vanja Myrén.

Hon säger att det flera gånger diskuterats, men att det inte hänt något och att en del i problemet kan vara att två organisationer ska samarbeta, kommun och landsting och inte minst att det handlat om ekonomi.

– Det är väl inte en för vild gissning att det handlat om pengar.

Nu ska frågan om en ny tillnyktrings- och avgiftningsenhet i Borås tas upp.

Kommunalrådet Lena Palmen säger till Radio Sjuhärad att frågan ska diskuteras med sjukvårdspolitikerna i regionen och de andra sjuhäradskommunerna.

Sofia Boo

P4 Sjuhärad i samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.