Vårdkonflikt bröt ut i natt

I natt bröt Kommunals konflikt med de privata vårdföretagen ut.  Den största vårdarbetsplatsen i Sjuhärad som berörs av konflikten är äldreboendet Byttorpsklint i Norrby kommundel i Borås.

Medlarnas bud var ett avtal på 13 månader, som bland annat hade inneburit en genomsnittlig löneökning på lägst 480 kronor i år. Enligt Ronny Strömberg, Kommunals klubbordförande på Norrby, hade avtalet inneburit ett steg i rätt riktning för att medlemmarna anställda i den privata sektorn skulle hamna på samma lönenivå som kommunalt anställda.
Men Vårdföretagarna sa nej till avtalet, och konflikten som bröt ut i natt berör cirka 15 000 anställda i privata företag inom äldreomsorg, psykiatri och ambulansverksamhet.
I Sjuhärad är det äldreboendet Byttorpsklint i Borås, som drivs av vårdföretaget Care Partner som är den största privatdrivna vårdverksamheten, med omkring 150 anställda. Konflikten som nu brutit ut är utformad som en blockad mot övertid och nyanställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista