Förtidspensionär arbetade heltid -åtalas för grovt bedrägeri

En 50-årig man i Borås har åtalats misstänkt för att ha lurat Försäkringskassan på flera hundra tusen kronor. Mannen misstänks ha arbetat heltid som taxichaufför i flera år trots att han varit förtidspensionerad. På torsdag blir det rättegång.

Boråsaren har enligt Försäkringskassan i Borås felaktigt fått ut sammanlagt nästan 360.000 kronor i förtidspension och bostadstillägg. Nu har mannen dels åtalats för grovt bedrägeri av åklagare, dels stämts av försäkringskassan på pengarna som han sägs ha lurat till sig.
Enligt åklagaren har mannen, trots att han fått förtidspension kört taxi på heltid från januari 1999 till april 2002. Om försäkringskassan vetat om det skulle mannen inte fått ha kvar sin förtidspension, och därmed inte fått en enda krona av Försäkringskassan som förtidspensionär.
Åklagaren anser också att brottet är grovt eftersom mannen försökt lura försäkringskassan under lång tid - sammanlagt nästa tre och ett halvt år. Att dessutom handlar om så stora pengar är också allvarligt. Försäkringskassan för sin del kräver dessutom i ett separat tvistemål att få tillbaka de pengar som mannen fått i förtidspension, nästan 360.000 kronor plus ränta. Mannen erkänner att dels kört taxi, dels fått ut förtidspension, men anser att det inte varit brottsligt. Rättegången hålls på torsdag i Borås

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista