Utredning klar om miljögifter i Viskan

Viskans botten söder om Borås hör till de mest förorenade områdena i landet. Ändå kanske ingenting behöver göras för att åtgärda problemet. Det visar den omfattande utredning som nu är klar efter tre års tid. Anders Bank har utrett miljöeffekterna.

Den allvarligaste konsekvensen av föroreningarna är att man inte bör äta ål från Viskan mer än ett par gånger om året, trots att det finns mycket rester av DDT och liknande gifter i Viskans botten. Men gifterna ligger djupt ner och sprids inte så lätt vidare. Det kan de däremot göra vid en större översvämning. Då kan marken eroderas bort och gifterna spolas med.
Men inte heller en stor översvämning - som sker sådär en gång vart hundrade år - blir följderna alltså särskilt allvarliga. Det ställer beslutsfattarna i ett dilema enligt Per Elander som har utrett de olika alternativen: å ena sidan finns ett stort miljöfarligt område - och å andra sidan ingen större risk för spridning. Ska man inte göra någonting och låta det vara som det är, eller ska man schakta bort de mest utsatta områdena - eller åtgärda hela systemet? Det skulle kosta minst 100 miljoner kronor. Svaret ges någon gång under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista