Skadedjur förstör föremålen på Ulricehamns museum

Kritik mot skötseln av Ulricehamns museum är hård. Museet har varit stängt för inventering i 1,5 år och en rapport visar att massor av föremål har tagit skada av ljus, smuts och framför allt skadedjur. Ett malangrepp minns konservatorn Elin Martinsson särskilt tydligt.

Det är ingen munter rapport som etnologen Elin Martinsson och en konservator nu redovisar efter ett och ett halvt års inventering.
Massor av föremål har skadats genom att de utsatts för ljus, smuts, skadedjur och för torrt klimat. Många skador tillkommit på grund av felaktig hantering och förvaring.
Det mesta av silvret på museet saknade t ex märkning, eller var märkta med klisterlappar som bleknat och dessutom skadat silvret. Dessutom var silvret putsat med putsmedel, något som bara ska göras av sakkunnig personal i särskilt svåra fall, eftersom putsningen i sig sliter på silvret och kan orsaka repor.
Nu är frågan vad som ska hända med museet. Det finns ett beslut om att bygga om museet och göra det mer handikappanpassat, men för närvarande är det ingen som vet när ombyggnaden kan komma igång. Det finns också beslut om två tjänster till museet - en intendent och en pedagog - men ingen av tjänsterna är tillsatta.
Museet lär förbli stängt ytterligare ett bra tag. Men det får inte för den skull bli lagt i malpåse. Tillförordnade kulturchefen Annica Edström skriver i en promemoria att vården av samlingen måste fortsätta för att museet över huvud taget ska fortleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".