BORÅS

Fyrverkerier allt farligare - räddningschef vill ha förbud

1:34 min

Räddningstjänsten i Borås har märkt av en ökning av bränder från fyrverkerier under de senaste nyårsaftnarna. Räddningschef Kjell Wahlbeck tycker att det är dags att fundera på ett förbud.

– Jag tycker att man bör fundera över om det är lämpligt att allmänhet, framförallt fulla människor, alltså alkoholpåverkade,  och ungdomar under 18 år får tillgång till de här artiklarna.

– Jag tycker att man i lokala ordningsstadgor ska ta upp förbud eller överväga allmänt förbud kring fyrverkeriskjutande, säger Kjell Wahlbeck.

Räddningstjänsten har tagit upp frågan med Borås kommun men det är inget man har nappat på.

Ett annat alternativ tycker Kjell Wahlbeck är att kommuner ska ta ett gemensamt ansvar och anordna ett allmänt fyrverkeriskådespel för att på så sätt försöka minska bränderna.

– Gör man det här allmänt och låter personer som kan och förstår sköta det här så får man också en upplevelse som är mycket starkare än de man får idag, som jag tycker är rena tramset.

Joakim Ölander från Borås är på stan och inhandlar diverse fyrverkeripjäser. Det här med fyrverkeier tycker han är häftigt.

– Det gäller att hålla ett säkert avstånd för att det är inte helt ofarligt, säger han.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.