Våldet bland fångarna kommer öka

Överbeläggningarna på boråsanstalten kommer att leda till att våldet ökar. Nu oroas både personal och intagna på kriminalvårdsanstalten Västeråsen i Borås över den ständiga bristen på plats. Inom kort ska anstalten dessutom utökas med ytterligare platser, utan att anstalten byggs till. Ulf Hallberg är kriminalvårdsinspektör på antstalten i Borås, och han förklarar överbeläggningarna med att fler än tidigare döms till längre fängelsestraff.

-Tyvärr har kriminalvårdsmyndigheten inte riktigt hängt med i den här utvecklingen och därför har vi en allvarligt situation nu, säger Ulf Hallberg.
Redan nu är det trångt på Västeråsen. I dag finns det sex överbeläggningar på anstalten. Och än så länge har man löst det med att en del får bo i besöksrum, och i andra utrymmen. Men från och med juni så ska det utöver dom ordinarie 74 platserna finnas 10 så kallade beredsskapsplatser på boråsanstalten. Men det kommer inte bli fler rum, utan istället blir några rum dubbelrum.
Även om platserna är beredskapsplatser räknar Ulf Hallberg med att dom snabbt kommer fyllas. Och rummen, på cirka 12 kvadrarmeter, är inte stor yta att dela på. Nu tror Ulf Hallberg att det här kan få konsekvenser för både personalen och fångarnas säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista