Delegation från USA lär sig mer om svenskt kobajs

I dag besökte en delegation från Kalifornien avfallsanläggningen Sobacken i Borås. De stora miljöproblemen i den nordamerikanska staten gör att man försöker hitta mer miljövänliga lösningar. Dels för att minska utsläppen från bilar, men också ta vara på den gigantiska mängd koavföring som är ett stort hot mot grundvattnet.

Kombinationen 24 miljoner bilar och över 2 miljoner kor är olycklig. Avgaserna från bilarna gör luften smutsig och kornas avföring hotar att förtöra grundvattnet. Över 50 kilo avföring om dagen, det handlar om den gigantiska mängden 100.000 ton kiss och bajs från kaliforniens kor varje dag.
Sällskapet från Kalifornien åker runt i Sverige för att få intryck och hitta lösningar. Det ultimata vore att ta vara på all koskit och göra bränsle till bilarna utav det.
Sverige ligger långt framme på det här med alternativa bränslelösningar, säger Alan Desoult och därför var det intressant att se rötanläggnaingen på Sobacken idag. Kalifornien och USA står inför stora problem, bilarna blir allt större och drar mycket bensin. Det finns alltså mycket att göra när han och de andra kommer hem till USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista