Sommarjobbande barn ger sänkt socialbidrag

I ett brev till kommunernas socialnämnder, uppmanar Rädda barnen kommunerna att inte sänka socialbidraget för familjer när barnen sommarjobbar. Men trots är det många kommuner som väljer att inte följa Rädda barnens uppmaning, däribland Borås.

-Ungdomar som tjänar extrapengar, oberoende om man är i en socialbidragsberoende familj eller en vanlig familj kan betala lite själva också, det säger Morgan Hjalmarsson, kommunalråd i Borås med ansvar för socialafrågor.
Utgifter för kläder, fritid och hygien kan ungdomarna betala själva när de tjänar egna pengar, tycker kommunen, och sänker familjernas socialbidrag med ungefär en tusenlapp i månaden. En kartläggning som Rädda barnen gjorde förra året visar att 40 procent av kommunerna i någon mån sänker socialbidraget för familjer med sommarjobbande barn.
En av Sjuhäradskommunerna som inte gör det är Ulricehamn. -Vi har sett det som självklart att ungdomarna ska få behålla det som de har tjänat. Det handlar ju också om att man ska kunna glädjas över att man har tjänat ihop lite pengar, säger Marianne Henningsson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Ulricehamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista