BOLLEBYGD

Jockeyn Inez berättar om sjukdomen

1:20 min

Endometrios kallas för den dolda sjukdomen men drabbar många kvinnor. Minst 200 000 kvinnor i Sverige beräknas lida av endometrios, som bland annat kan leda till inflammation i buken och mycket svåra smärtor. En av de som lider av endometrios är framgångsrika jockeyn Inez Karlsson från Bollebygd, som till och med tvingats ta en paus i sitt tävlande på grund av sjukdomen.

27-åriga Inez Karlsson från Bollebygd arbetar sedan några år som jockey i USA. Hon har många och stora framgångar på sin meritlista.

Men efter ett stort lopp förra året tvingades hon ta en paus. Kroppen sa ifrån. Inez Karlsson lider av den smärtsamma sjukdomen endometrios.

Endometrios innebär att kvinnans immunförsvar inte kan rensa bort det menstruationsblod som hamnar i bukhålan - något som i sin tur kan leda till inflammation i buken och mycket svåra smärtor.

– Jag började må så otroligt dåligt, och jag hade så ont. Till slut gick jag till doktorn och det visade sig att jag hade endomestrios i hela vänstra äggstocken och flera cystor som hade brustit, säger Inez Karlsson som tvingats ta en paus från sitt tävlande.

– Det gick liksom inte att rida längre, men det fungerade inte i längden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista