Politisk strid om kyrkans förskola

Det har blivit politisk strid i Mark om kyrkan ska få öppna en förskola i Skene. Hittills säger en majoritet nej till förskolan med motivering att det inte behövs några nya förskoleplatser i Skene.

Svenska kyrkan i Örby-Skene församling har långt gångna planer på att starta en heltidförskola i Skene. Den skall placeras i det nybygge som planeras vid församlingshemet. Nu har barn- och ungdomsförsavltnimngen räknat och analyserat förskolesituationen i Skene och föreslår att komunen säger nej till planerna. Anledningen är att det i dag finns överkapacitet på dagisplatser. Även om efterfrågan i framtiden ökar, något som är mycket osäkert, kommer ändå de befintliga dagisen klara efterfrågan. Skulle kyrkan få förverkliga sina planer på att ta emot cirka 20 barn, så skulle det bli tomma platser någon annanstans i Skene. Risken är då stor att man får lägga ner något av de mindre förskolorna i Skene.
När politikerna i barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott tittade på kyrkans förslag blev det politiskt strid och moderaterna var splittrade. Kristdemokraten och en moderat ville, trots riskerna för nedläggning av förskolor i Skene säga ja, men den moderate ordföranden i nämnden, Pär-Erik Johansson, och två socialdemokrater sa nej.
Nu ska ärendet upp i nämnden och då tillkommer  centern, folkpartiet och miljöpartiet. Men står ordföranden fast vid sitt nej blir det majoritet för ett avslag för kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".