Oklart med skadestånd efter Mårdaklevsmord

De anhöriga till mordoffren i Mårdaklev och den överlevande flickan kan inte vara säkra på att få ut det skadestånd som tingsrättens dom ger dem rätt till. Om den dömde mannen inte själv kan betala, så kan de anhöriga söka pengar från Brottsoffermyndigheten. Myndigheten har rätt att sänka de ovanligt höga skadeståndsbeloppen.

Mannen som dödade två personer i Mårdaklev dömdes inte bara för mord och mordförsök, han skall också betala närmare niohundratusen kronor i skadestånd. Flickan som överlevde mordförsöket och anhöriga till de döda, en make, två barn, föräldrar och syskon, får pengar för fysiskt och psykiskt lidande och för den kränkning händelsen innebar. Men frågan är om mannen överhuvudtaget kan betala. Skall man gå på offentliga uppgifter om hans inkomster de senaste åren. så lär det bli svårt att få fram 900.000 kronor eller ens i närheten av det . Det är kronofogden som utreder vilka tillgångar mannen har i form av pengar och ägodelar som kan säljas, och som bedömer hans möjligheter att betala. Om det inte går att få fram pengarna den vägen kan de anhöriga och den överlevande flickan ansöka om skadestånd från Brottsoffermyndigheten, en process de får driva på egen hand. Och Brottsoffermyndigheten behöver inte ta hänsyn till vad tingsrätten bestämt utan gör sin egen bedömning. Det kan bli mer pengar, eller mindre, eller rent av inga alls.
Det lär det ta flera månader innan skadeståndsfrågan är utredd och de drabbade kan lägga den här delen av historien bakom sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista