Bara var tredje svenljungabo röstade

Det låga valdeltagande i gårdagens val till europaparlamentet blev rekortlågt, 37,2 procent. I Sjuhärad var det Svenljunga kommun som hade lägst valdeltagande. Bara 32,7 procent, eller knappt var tredje röstberättigad svenljungabo deltog i valet. Det är en minskning med 5,8 procentenheter jämfört med det förra EU-parlamentsvalet för fem år sedan.

Det låga valdeltagandet i Svenljunga förvånar Gunnar Andersson, socialdemokrat och vice ordförande i kommunstyrelsen i Svenljunga.
-Jag förstår det inte riktigt, när man har varit ute och pratat med folk så har de sagt att de ska gå och rösta, säger Gunnar Andersson.
Nu tror han att det låga valdeltagande kommer att diskuteras internt inom partierna. Samtidigt tycker han att både politiker och media tillsammans har ett stort ansvar att förklara för folk vad EU egentligen gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista