1 av 2
Sylvia Määttä. Foto: Västra Götalandsregionen.
2 av 2
Foto: Scanpix / Erik G Svensson

Två miljoner för att forska om ojämlik vård

Kunskapscentrum:”Forskningen behövs”.
1:21 min

Nu ska det forskas kring ojämnlik vård mellan män och kvinnor som ofta uppkommer omedvetet. Kunskapscentrum får nu två miljoner kronor för att forska om dessa saker.

Kvinnor får vänta längre på operation för grå starr och nyblivna pappor känner sig inte delaktiga i föräldrarutbildningen.

Det är två saker man kommit fram till på kunskapscentrum för jämställd vård i Göteborg, som nu har fått två miljoner från Västra Götalandsregionen, för att kunna forska vidare.

– Det är ingen som gör fel av illvilja utan det beror mer på att vi inte tänker på det här, säger Sylvia Määttä, tidigare lektor på Borås Högskola men nu chef på kunskapscentrat för jämställd vård i Göteborg.

Pengarna ska användas till åtta olika forskningsstudier. Bland annat ska man kolla på om det kan behövas könsspecifik behandling vid biopolär sjukdom, eftersom kvinnor och män kan få olika biverkningar av mediciner.

Man ska också undersöka om läkarens kön påverkar vilken vård han eller hon ger. En annan studie rör kortvuxna flickor, om det är mer socialt accepterat att vara kortvuxen som tjej och vilken behandling dom får. Ytterligare ett projekt rör sömnapné vid snarkning.

– Kvinnor är känsligare för andningsuppehåll under sömnen, säger Sylvia Määttä.

BAKGRUND

Kunskapscentrum för Jämställd vård (KJV) arbetar med verksamhetsutveckling och forskning med fokus på kvinnor och män inom Västra Götalandsregionen. Forskning har visat att det görs medicinskt omotiverade skillnader i bemötande, diagnos och prevention. Målet för KJV är att utveckla vården så att patienter erbjuds en god, säker och jämställd vård vid varje tillfälle och på varje vårdnivå. 

Källa: Västra Götalandsregionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".