1 av 2
Ann-Britt Lindberg och Yvonne Stenqvist jobbar inom Herrljungas hemtjänst. Foto: Jesper Ingevaldsson SR Sjuhärad
2 av 2
Herrljungas Vård- och omsorgschef Mariana Andersson. Foto: Jesper Ingevaldsson/ SR Sjuhärad.
HERRLJUNGA

Hemtjänsten skär ner

1:49 min

En tredjedel av personalstyrkan inom hemtjänsten i Herrljunga ska bort när 16 personer tjänster försvinner. Enligt kommunledningen ska de äldre inte märka av nedskärningen, men personalen är kritisk.

Ann-Britt Lindberg och Yvonne Stenqvist jobbar inom Herrljungas hemtjänst och de tror att det kommer bli omöjligt att behålla god vård och service om så många ska bort.

– Det är helt sanslöst, jag förstår inte hur det ska gå till.

– Det sägs att de äldre inte ska märka någon skillnad, trots att så många ska gå och vi ska göra samma arbete. Det förstår jag inte.

När hemtjänsten i Herrljunga ska spara får alltså sexton årsarbetare gå. Enligt kommunledningen ska tiden hos de äldre vara 65 procent, vilket den inte är i dag. Men genom effektivisering ska man kunna bibehålla samma goda vård och service, trots att personalstyrkan minskar. Men personalen menar att det är omöjligt att effektivisera så mycket och att det redan i dag är tufft.

– Ibland när jag kommer hem är det nästan så jag vill gråta en skvätt, säger hemvårdaren Yvonne Stenqvist.

Inga Serell är en av de äldre som får hjälp av hemtjänsten i Herrljunga. Även hon är orolig över neddragningarna.

– Jag tycker det är mycket synd, och det kommer slita på personalen, säger hon.

Vård- och omsorgschef Mariana Andersson säger att neddragningen sker i dialog med personalen, och att de är med i det arbetet. I slutändan handlar det, som så ofta, om pengar.

– Vi måste förhålla oss till de ekonomiska ramar vi fått av politikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista