"Ett jordskalv", säger Reynir Bödvarsson vid Uppsala seismologiska institut.Foto: Staffan Claesson /Scanpix.
FALKÖPING

Jordbävning inatt

0:54 min

Natten till idag vaknade många Falköpingsbor av att sängen skakade. Västra Götalandspolisen fick mängder med samtal som talade om kraftiga vibrationer och en eventuell explosion.

Med hjälp av Reynir Bödvarsson vid Uppsala seismologiska institut kunde polisen så småningom lösa mysteriet.

Ett jordskalv med magnituden 2 till 2,5 på Richterskalan hade drabbat ett område på omkring två kilometer i diameter. Inga skador rapporterades.

Fakta: Jordbävningar

Jordbävningar orsakas av långsamma deformationer i den yttre, spröda delen av jordskorpan som i sig består av flera tektoniska plattor.

Konvektion orsakad av uppvärmning och kylning av berggrunden under jordskorpan är det som får kontinentalplattorna att röra på sig och under högt tryck deformeras de. Plattorna rör sig en hastighet mellan 2 till 12 centimeter per år.

Ibland byggs en massa energi upp inom en eller mellan två plattor och om det uppbyggda trycket som uppstår övergår det tryck som berggrunden klarar av så bryts strukturen i berggrunden plötsligt och energin som var lagrad i berget släpps ut i form av en jordbävning.

Det är inte bara mellan kontinentalplattorna som jordbävningar sker, det sker även jordbävningar inom plattorna vid s.k. förkastningszoner. Jordbävningar i Sverige kan även vara orsakade av att berggrunden sakta lyfts uppåt efter att ha varit nedpressad under den senaste istiden.

Källa: Svenska nationella seismiska nätet i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista