Skolstress.Foto: Scanpix.
TRANEMO

Rektorerna pressas för hårt, men i Tranemo kan det ljusna

1:36 min

Sjuhäradsrektorernas dåliga arbetssituation kan sätta både deras hälsa och elevernas skolresultat på spel. Under hot om straffavgift ska Tranemo nu ta tag i rektorernas bördor.

-- Det händer hela tiden nya saker och det är mycket att sätta sig in i. Då finns inte tid för det roligaste: det pedagogiska ledarskapet, säger Gunilla Sjödahl som är rektor på Tranängskolan i Tranemo.

Rektorernas uppdrag är komplext, och när det gäller just Tranemo kommun kräver Arbetsmiljöverket att de får mer stöd med bland annat administrationen. Kommunen riskerar att dömas till ett vite om 100 000 kronor om kommunen inte snabbt genomför åtgärder.

I dagarna har kommunen beslutat anställa ytterligare en adminstratör, och även andra åtgärder genomförs just nu.
Arbetsmiljöinspektör Alen Fazlic är optimistisk om att rektorerna kommer att få det bättre i Tranemo.

– Ja, faktiskt. Jag har en väldigt god känsla från början. Jag och min kollega har varit väldigt angelägna på mötena att både inspirera rektorerna och samtidigt förmedla uppåt till politikerna att det är viktigt att man satsar på rektorerna.

Ett bra pedagogiskt ledarskap betyder mycket för att eleverna ska få goda resultat i skolan, det visar flera studier.
Även om det blir bättre i Tranemo, så menar Lars Flodin ordförande för Sveriges skolledarförbund att alltför många kommuner struntar i de krav som ofta blir följden.

– Det finns exempel på kommuner som tagit rapporterna på allvar och förändrat till det bättre, men min bild är att på många håll har det inte hänt någonting. Det är många som behöver skärpa sig och förbättra villkoren, säger Flodin ordförande på Sveriges skolledarförbund.

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista