Foto Fredrik Persson, Scanpix
BORÅS

Fortsatt datastrul i skolorna

1:40 min

Trots ett ambitiöst 90-dagarsprojekt har man fortfarande dataproblem ute på skolorna i Borås. Exempelvis har man inte lyckats hitta någon lösning med de trådlösa nätverken på skolorna.

Borås skolor har haft dataproblem i sina skolor under en längre tid. I höstas berättade nyheterna bland annat om nyinköpta bärbara datorer värda hundratusentals kronor som stått helt oanvända under flera ute på flera skolor. Datorerna har varit sega, och man har haft inloggningsproblem, profilkrascher och svårt att det trådlösa nätverket att fungera.

Skolorna köpte in datorerna enligt kravspecifikationer från kommunens centrala IT-avdelning, som sedan inte har kunnat hjälpa skolorna att få datorerna att fungera.

Efter granskningen höstas drog igång ett 90-dagars projekt för att en gång för alla få ordning på datorerna. 

Projektledare Lars Holmkvist säger att man har lyckats förbättra många delar, men inte allt.

– Vi har satsat stora resurser. Vi har tagit in de bästa vi känner för att lösa problöemen, men inte uppnått full funktionalitet. 80 till 85 procent är inte "good enough" i skolans värld.

Nej, den trådlösa uppkopplingen mot kommunens nätverk är fortfarande inte stabil ute på skolorna i Borås.
Lars Holmqvist tycker att projektet har varit lyckat och säger att mycket blivit bättre, men en del problem kvarstår alltså.

Förutom det trådlösa nätverket så är det också fortfarande problem med användarprofilerna även i det fasta nätet. Fortfarande händer det alltför ofta att kommunanställda som loggar in inte får upp sin rätta profil, med de personliga inställningar de har gjort - även om det enligt Lars Holmqvist har blivit bättre.

– Jo, det upplever vi själva. Vi har fått betydligt mindre felanmälningar inom profilhanteringen, men det kvarstår fortfarande och vi ska titta på andra lösningar, säger Lars Holmkvist som tror de problemen kommer minska ännu mer under våren.

När det gäller den trådlös uppkopplingen mot kommunens nätverk, ett system som Borås stad lagt ner stora resurser kraft på,  är Holmqvist mindre optimistisk.

– Det kan faktiskt hända att vi inte kommer att lösa det så vi får 100 procent funktionalitet. Då får man väl ta ställning till hur man ska göra - om man ska ta bort den tjänsten, säger Projektledaren Lars Holmkvist.

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista