Farlig arbetsplats Foto: Lars Pehrson, Scanpix
HÄLSA

Cancerframkallande ämnen hos frisören

1:18 min

Farliga härdplaster och påfrestande arbetsställningar är faror för frisörer och nagelterapeuter. Den här veckan inleder arbetsmiljöverket en granskning av 600 arbetsplatser i södra Sverige. Det senaste som arbetsmiljöverket vill hålla ett extra öga på är nya produkter som innehåller det cancerframkallande ämnet formaldehyd.

Calle Kellgren är frisör på Heléns Beauty Center i Borås och använder produkter med formaldehyd.

– Formaldehyd är ett sätt att konservera människor från början, man använde det vid mumifiering. Det finns i produkter man använder för att göra håret rakt. Den produkt vi använder har den lägsta halten av formaldehyd på marknaden, säger Calle Kellgren.

Hur känns det att jobba med sådana produkter?

– Vi använder munskydd och handskar och talar om för kunden vad produkterna innehåller. Sedan är det upp till kunden själv att välja. Men det är inget som är hälsofarligt. Men i förlängningen vet man ju inte, det är ju många grejer som är uppfunna sent 1900-tal som det är för tidigt att se effekterna av ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista