Tre fastighetsägare vill inte vill betala tomträttsavgiften. Foto: Jessica Gow / Scanpix
BORÅS

Borås stämmer fastighetsägare

Borås Stad har stämt tre fastighetsägare i Borås som inte accepterat den höjning av tomträttsavgiften som kommunen kräver. Nu går ärendena vidare till Fastighetsdomstolen, men chansen att vinna ett mål mot Borås Stad är liten.

Genom åren har Radio Sjuhärad många gånger rapporterat om den ilska som ofta uppstår när tomtavgiften höjs var tionde eller var tjugonde år. Men de senaste 15 åren har protesterna alltid varit förgäves. Ingen har kunnat förmå Fastighetsdomstolen gå emot Borås Stad.

Kommunens utarrendering av tomter inleddes i början av 1900-talet. I början var avgiften oförändrad i 60 år med gigantiska uppräkningar som följd. Numera omförhandlas den i regel vart tionde år. Men även nu blir höjningen märkbar. Ofta mer än fördubblad.

Köper sin tomt
Många väljer i stället att köpa fri sin tomt. Det gjordes för 92 tomter förra året och numera återstår knappt tusen kommunägda tomter i Borås vilket är nästan en halvering jämfört med för 15-20 år sedan.

Förra året omreglerades avgiften för 140 av dessa tusen radhus och villaägare. Alla utom åtta följde anvisningarna och skickade in sin bekräftelse av höjningen till kommunen, ytterligare fem sedan kommunen stämt dem i Fastighetsdomstolen. För tre återstår alltså en domstolsprövning.

Baseras på marknadsvärdet
Tomträttsavgiften eller priset för att köpa fri sin tomt baseras båda på marknadsvärdet av marken. Det avgör taxeringsvärdet som efter justeringar för VA-anslutning, trädgårdsanläggning och marknadsutveckling ligger till grund för ett belopp på vilket avgäldsräntan beräknas (se tabellen).

Exempelvis fick några tomter i Borås på det sättet förra året sina avgifter höjda från cirka 5 000 kronor om året till 11 580 eller möjligheten att friköpa tomten för 217 700 kronor (radhus) eller 248 800 (fristående hus), vilket 58 av 140 husägare i Borås gjorde förra året.


Så beräknas friköpspriset

Borås kommunfullmäktige har beslutat att den som ska friköpa sin tomt med fristående hus ska betala 80 procent av marktaxeringsvärdet eftersom man menar att tomten inte har något fritt marknadsvärde - det är ju bara husägaren som har nytta av den.

För radhusägaren gäller 70 procent av taxeringsvärdet.

Tomträttsavgäld

Så beräknas avgälden:
                                     Exempel

Taxeringsvärde
marken                          311 000
om kommunalt VA           -70 000
schablonavdrag för
markberedning
(trädgård etc) 10 proc     - 24 100

                                     216 900

Marknadsvärde (som
enl Skatteverket ligger
33 proc över tax.värdet) + 71 577

                                     288 477

Taxeringsvärdet är två
år gammalt. Uppräkning
med index för marknads-
utveckling i Västsverige,
cirka sju procent             + 20 523

                                       309 000

På detta belopp beräknas den årliga avgälden med för närvarande 3,75 proc, en räntesats Borås Stad säger sig ha fått godkänd av Fastighetsdomstolen.

3,75 proc av 309 000 är 11 580 kr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista