Ungdomarnas protester har lett till diskussion om trafik

Några tjejer i sjätte klass i Annelund i Herrljunga kommun har startat en kamp för en säkrare väg genom sin hemort. Detta efter en dödsolycka i augusti i förra året. Nu har den kampen fört tjejerna rakt in i myndigheternas sammanträdesrum, där förslag till trafiksäkerhetsåtgärder diskuteras.

-Vi satt på en rast och pratade om sådana som varit med i olyckor, och sedan bestämde vi oss för att samla in röster, säger Evelina Palm, en av initiativtagarna.
Totalt blev det nästan 650 stycken namnunerskrifter som skickades till Vägverket och polisen. Kravet var att något skulle göras åt den stora vägkorsningen i Annelund. Där vägen mellan Vårgårda och Ulricehamn strålar samman med boråsvägen. Den här korsningen har krävt två liv i trafikolyckor där cyklister blivit påkörda av bilister.
Vägverket har gjort djupstudier av olyckorna, och dessa har visat att det finns en del som inte är bra med korsningen. Lastbilar parkerar regelbundet i vägkanten kanske för att föraren vill in på macken efter något att äta, och det skymmer sikten. Från affären går det att ta sig ut i korsningen åt två håll, och den ena av dessa används också av cyklister. Därför borde den kanske stängas föreslog Vägverkets utredare på mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista