Laxfisket ökar inte i Viskan som i andra vattendrag. Foto: Malin Lundberg/Scanpix
Laxfiske

Viskan är ett undantag

1:34 min

2010 blev det bästa laxåret i de halländska åarna sen 1978. Nästan alla hallandsåar redovisar toppnoteringar för laxen. Enda undantaget är Viskan, där man inte sett någon uppgång, säger länsfiskekonsulent Peter Norell.

Sportfisket fångade förra året 15 och ett halvt ton lax i de halländska åarna, att jämföra med knappt tio 2009. Rekordmycket lax fångades i Fylleån, Lagan och Suseån. Kungsbackaån och Genevadsån kommer inte långt efter med det nästa nästa fångståret sen man började föra statistik 1978.

Enda ån som bryter det positiva mönstret är Viskan - utan tydlig orsak enligt Peter Norell:

– Det borde ha varit en uppgång där också, den är ju generell på hela Västkusten.

Länsstyrelsen och fiskevårdsföreningar har arbetat mycket med att röja undan hinder för laxens vandring och underlätta reproduktionen - hur mycket förklarar det uppsvinget?

– Det arbetet har naturligtvis del i det här, säger Peter Norell. Men den största orsaken finns nog i laxens uppväxtplatser i Atlanten. Det måste ha hänt något där ute i havet.

Vad det är som hänt i havet kan inte Peter Norell säga. En teori är att det kan ha med höjda havstemperaturer att göra.

Laxfångsten fortsätter alltså att öka, men havsöringen fortsätter att backa. Under förra året fångades bara lite drygt ett ton.

– Den verkar leva en tynande tillvaro.

Göran Frost
goran.frost@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista