VÄSTRA GÖTALAND

Kommunerna måste bli bättre

1:21 min

Kommunerna måste bli bättre på att stödja rektorerna på skolorna, som i många fall har en hög arbetsbelastning och mycket stress. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter att ha inspektierat samtliga kommuner i Västra Götaland och Halland under de senaste två åren.

Det var efter att Arbetsmiljöverket fått oroväckande signaler både från verkets egna inspektörer och från skyddsombud och fackliga företrädare, som den stora inspektionen inleddes 2009. Under två år har det nu gjorts totalt 192 inspektioner på kommunala skolor i samtliga kommuner i Västra Götaland och Halland, med inriktning på rektorernas arbetsmiljö.

Genomgående har Arbetsmiljöverket konstaterat att rektorernas arbetssituation är bekymmersam. I många kommuner är till exempel arbetsbelastningen så hög att rektorernas hälsa är i fara.

Radio Sjuhärad har nu tagit del av ett utkast till en slutrapport över den tvååriga tillsynen.

I ett utkast till en slutrapport över den tvååriga tillsynen, skriver nu Arbetsmiljöverket att tillsynen av rektorernas situation har visat sig vara motiverad. Tillsynen har resulterat i att över 200 krav på förändringar har ställts på kommunerna och enligt Arbetsmiljöverkets rapport så har det redan bidragit till att många kommuner har börjat ta ett större arbetsgivaransvar för rektorernas arbetsmiljö.

Men på Sveriges skolledarförbund har man inte en lika ljus bild av konsekvenserna av Arbetsmiljöverkets tillsyn.

– Det finns exempel där man tagit rapporten på allvar och gjort förändringar till det bättre, men min bild är att det på många håll inte hänt någonting, säger förbundsordförande Lars Flodin.

Slutrapporten över Arbetsmiljöverkets tillsyn kommer att publiceras inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista