De skarpa formuleringarna i Skolinspektionens beslut ger inte en rättvis bild av situationen på Tranängskolan, tycker rektorerna Kerstin Johnson och Christina Lindskog. Foto: Joel Wendle
TRANEMO

Stora brister på Tranängskolan

1:33 min

Tranängskolans låg- och mellanstadium i Tranemo får skarp kritik av Skolinspektionen för en lång rad olika brister. Bland annat konstaterar Skolinspektionen att elever i behov av särskilt stöd inte alltid får det stöd de behöver och att skolan inte ger alla elever möjlighet att nå godkänt i alla ämnen.

Kerstin Johnson och Christina Lindskog är rektorer på Tranängskolan. Också de får skarp kritik av Skolinspektionen och blev förskräckta när de läste rapporten.

– Vi tyckte att det var tufft formulerat, det var inte rolig läsning, säger Kerstin Johnson.

– Ja, vi blev lite förskräckta när vi precis läste rapporten, säger Christina Lindskog.

Det är allvarliga brister som Skolinspektionen lyfter fram på Tranängskolans låg- och mellanstadium. Några exempel: Elever som har svårt för skolarbete får inte alltid det stöd de behöver, åtgärdsprogram uppfyller inte de krav som finns, och rektorerna tar inte tillräckligt ansvar för att utvärdera skolans resultat.

Sammantaget menar Skolinspektionen att bristerna kan ha betydelse för kunskapsresultaten på skolan, som emellanåt har varit låga inte minst i kärnämnena de senaste åren.

Samtidigt som rektorerna Kerstin Johnson och Christina Lindskog tycker att Skolinspektionen har formulerat sig väldigt skarpt, så säger de att de brister som tas upp är kända på skolan och sånt som skolan redan jobbar med att förbättra.

– Ja, det är det. Och även om det inte är roligt att läsa Skolinspektionens rapport, så ser vi att vi kommer att få en draghjälp av den här inspektionen, säger Kerstin Johnson.

Både Kerstin Johnson och Christina Lindskog poängterar att de tar allvarligt på skolinspektionens rapport, men vill samtidigt lyfta fram att Tranängskolan är en väl fungerande skola.

– Vi upplever att det är en bra skola. Vi har väldigt duktiga och kompetenta lärare och ett oerhört engagemang. Så ur den synpunkten kan man bli förvånad över de skrivningar som finns i Skolinspektionens rapport, säger Christina Lindskog.

Skolinspektionens tillsyn i Tranemo

Under vintern 2010/2011 genomför Skolinspektionen tillsyn i Tranemo kommun. Skolinspektionen har nu besökt samtliga skolor i kommunen och flera skolor har redan fått sina tillsynsbeslut, däribland Tranängskolan F-6. När samtliga skolor har fått sina beslut kommer Skolinspektionen att skriva en sammanfattande kommunrapport som den kommer att presentera för kommunledningen. Det väntas bli i början av mars.

Skolinspektionens beslut

#fil=9949# 
(PDF)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista