Ett administrativt kaos kan öka stressen för rektorerna. Foto: Sara Johansson SR Sjuhärad

Stressade rektorer ska få det bättre

1:20 min

Flera rektorer har slutat i Marks kommun den senaste tiden. En del av dem har slutat på grund av den hårda arbetsbelatsning som rektorerna arbetar i. Nu ska deras arbetssituation ses över.

Radio Sjuhärad har tidigare berättat att rektorernas arbetsmiljö är dålig, det här visas bland annat får en rapport från arbetsmiljöverket.

Christer Nilsson är chef för Barn- och ungdomsförvaltningen i Mark, han bekräftar bilden.

– Vi behöver jobba med rektorernas arbetsmiljö och lasta av dom en del administrativa sysslor, säger han.

I Marks kommun har sju rektorer slutat den senaste tiden. Man har dock lyckats återbesätta alla platserna utom en som man besätter med hjälp av ett bemanningsföretag. Men ännu fler rektorer kommer att sluta det närmaste året på grund av pensionsavgångar och läget är bekymmersamt.

Anledningen till att rektorer slutat är flera. En del har gått i pension och några har gått till andra jobb.  Men vissa har slutat för att rektorsjobbet är mycket ansträngande och innebär att rektorerna inte hinner ägna sig åt det pedagogiska arbetet utan fastnar i administrativt jobb. Christer Nilsson är väl medveten om att något måste göras:

--  Vi har börjat titta på det här för att se om vi kan lösa det med exempelvis skolassistenter eller andra befattningshavare som kan ta över en del administration. Så rektorerna får arbeta med det de är till för; det pedagogiska arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista