Eva Carlsson som är ordförande i Dyslexiförbundet FMLS i Borås och rektor på Bergdalsskolan. Foto: Jan-Åke Thorell
SKOLA

Dyslexiförbundet rasar mot skolan

Barn- och ungdomar i Sjuhärad med läs- och skrivsvårigheter hänvisas till Göteborg för dyslexiutredning.  Följden blir att barnen kan få vänta två år på utredning.

– För barnen är det en katastrof att få vänta så länge på en dyslexiutredning, säger Eva Carlsson som är ordförande i Dyslexiförbundet FMLS i Borås och rektor på Bergdalsskolan.

Barn med läs- och skrivsvårigheter har lite hamnat mellan stolarna. Politikerna i regionen har inte prioriterat dem, och inte heller kommunpolitikerna.

– Det är klassat som en funktionsnedsättning och därför är det konstigt att man får hjälp med andra funktionsnedsättningar men inte med dyslexi.

De har ansvaret för att barnen ska klara skolan och ge tillräckligt stöd med exempelvis särskilda datorprogram och andra hjälpmedel.

På Bergdalsskolan har man nu tagit saken i egna händer.

– Nu har vi köpt in egna program, även om vi egentligen inte fick det, säger Eva Carlsson.

Alla har ett ansvar

Socialdemokraten Helena Eliasson som är ordförande i regionens Hälso och sjukvårdsutskott vill se över väntetiderna men menar att det också är kommunernas ansvar att hjälpa barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista