Räddningschef Kjell Wahlbeck poängterar att räddningstjänsten inte samarbetar med något företag kring försäljning av säkerhetsutrustning. Foto: Erik Bergström
BORÅS

Oseriös försäljning av brandsläckare

1:32 min

Dörrförsäljare har den senaste tiden förskt att pracka på boråsare dyra brandsläckare för flera tusen kronor. Försäljarna har uppgett att de samarbetar med Räddningstjänsten och att det är lag på att varje hem ska ha olika sorters brandskydd. Men Räddningstjänsten har inte inlett något samarbete och någon lag finns inte heller.

– Vi vill dementera detta, vi har icke något samarbete med något företag när det gäller försäljning av utrustning och det finns heller inget krav på brandsläggarutrustning, säger Kjell Wahlbeck som är räddningschef på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Dörrförsäljningen är inte olaglig, säger Kjell Wahlbeck som inte heller hört att det skulle vara några fel på de sålda brandsläckarna. Vad han däremot varnar för är priset. 3690 kronor som en person fick betala för en brandsläckare är på tok för mycket för den som vill ha ett extra skydd när olyckan är framme.

– Det lämpliga man kan göra när det gäller säkerhetsutrustning för hemmet är att vända sig till handeln. En vanlig brandsläckare som är lämplig för hemmet kostar ute i handeln mellan 500 och 800 kronor.

Konsument Borås har fått in minst fem brandsläckarärenden och bostadsbolaget AB Bostäder i Borås har nu beslutat att gå ut med en varning till sina kunder, berättar Sven Liljegren, vd för AB Bostäder. På bolagets hemsida finns nu information om att AB Bostäder inte har något med dörrförsäljningen att göra.

– Jag tycker att det är väldigt synd om det är så att de här försäljarna tar ut ett överpris. Jag hoppas också att försäljningen sker på ett seriöst sätt och att man inte kopplar ihop produkterna med vårt namn eller med räddningstjänsten, säger Sven Liljegren.

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista