Folkpartiet splittrat om regionskatt

Regionfullmäktige i Västra Götaland skall i dag fatta beslut om budgeten för nästa år. Folkpartiet, som tillsammans med centerpartiet och socialdemokraterna utgör majoriteten i regionen, är splittrat i frågan om en skattehöjning, vilket kan leda till att en del folkpartister lägger ner sina röster.

Majoritetspartiernas budgetförslag utgår från en skattehöjning på 25 öre, exakt hur stor höjningen blir ska beslutas först i höst.
Men även om det finns tveksamheter inom folkpartiet om en skattehöjning vill både majoriteten och oppositionspartierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, betala underskottet nästa år med en höjning av skatten. S, c och fp räknar med 25 öre, v och mp med ca 35 öre.
Sjukvårdspartiet, kristdemokraterna och moderaterna föreslår andra lösningar för att hämta hem de 600 miljoner kronor som ser ut att fattas nästa år.
Moderaternas gruppledare Lars Bergsten vill ha bland annat ha självständiga sjukhus och bolagisering av vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista