1 av 2
Eva Vikingsson tycket förslaget är oförskämt. Foto: Mina Benaissa. SR.
2 av 2
Mattias Olsson kommunalråd i Vårgårda. Foto: Mina Benaissa, SR.
VÅRGÅRDA

Besparingarna chockar Vårgårda

2:55 min

Ett besparingsförslag har tagits fram i Vårgårda som chockar invånarna. Uppgiften är att spara bort 17 miljoner kronor i kommunen. Inget är heligt, tjänster kan komma att dras in och det blir billigt pulvermos för elever och gamla.

Pulvermos och köttfärs från Irland är några av förslagen som nu finns för att rädda Vårgårdas ekonomi.

– Jag tycker det är direkt oförskämt att lägga ett sådant här förslag, säger Eva Vikingsson som arbetar med att bevara matkulturen i kommunen.

Riktigt tuffa ekonomiska tider väntar nämligen kommunen. Under 2011 måste man spara närmare 17 miljoner kronor på den kommunala verksamheten och servicen.

Nu har förslaget arbetats fram som politikerna ska ta ställning till. Det kommer att kännas för invånarna i Vårgårda.

Personalkostander är en stor utgiftspost och därför är sannolikheten stor att man även kommer att göra sig av med anställda.

Men med på listan över sparförslag finns också maten för barn, unga och gamla inom kommunen. Bland annat med billigt kött från Irland och Tyskland och vanlig lättmjölk istället för ekologisk skulle kommunen spara runt 130 000 kronor.

– Jag är besviken. Politikerna måste se lite längre är näsan räcker, säger Eva Vikingsson. 

Eleverna själva är luttrade.

– Det här här Vårgårda, vi väntar oss inte så mycket.....

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista