Socialchef Magnus Andersson hoppas att Socialstyrelsen ska se att förändringsarbetet inom socialtjänsten i Mark har tagi fart. Foto: Jesper Ingevaldsson
MARK

Socialtjänsten i Mark får återbesök

1:26 min

Imorgon (onsdag) gör Socialstyrelsen ett återbesök hos Marks socialtjänst, men fortfarande har ingenting rättats till för dem som drabbats av de brister som Socialstyrelsen tidigare har kritiserat. 

Det var för över fyra månader sedan som Socialstyrelsen kom med svidande kritik mot socialtjänsten i Mark. Brister i handläggning och dokumentation hade då uppdagats i nästan hundra ärenden. Men trots att det alltså nu har gått flera månader, så har fortfarande ingenting rättats till för de som drabbats.

– Jag förstår att allmänhet och en del av våra brukare tycker att vi tar lång tid på oss, men det är väldigt viktigt att fånga in rättssäkerhetsaspekten. Det tar tid att gå igenom allt på ett formellt korrekt sätt, så det här arbetet kommer att ta ytterligare lite tid, säger socialchef Magnus Andersson.

Tidsplanen är att fram till månadsskiftet januari/februari ha gått igenom och identifierat alla fel i dokumentation och handläggning, för att därefter under våren rätta till och vidta åtgärder i de fall som hanterats bristfälligt. Först då kan alltså de personer som drabbats av socialtjänstens felbeslut märka av den upprensning som sker.

Och för att försäkra att samma misstag inte ska göras igen har individ- och familjeomsorgen i Mark bland annat fördubblat antalet handläggare, två chefer har bytts ut och en total omorganisation ska genomföras.

Men Magnus Andersson förväntar sig att Socialstyrelsen vid sin tillsyn i morgon fortfarande kommer att finna en hel del brister.

– Vi måste vara ödmjuka och inse att vi inte vänder allt det här på några månader, så vi kommer säkert att få ytterligare en del kritik. Men jag hoppas att de ser att vi har börjat vända på det här och att det blir bättre och bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista