1 av 3
I en frys i Borås krematorium har en kropp nu legat i sju år. Foto: Erik Bergström
2 av 3
Jan Olof Häggmark, chef för kyrkoförvaltningen i Borås. Foto: Erik Bergström
3 av 3
Frysen i Borås krematorium. Foto: Erik Bergström
BORÅS

Kropp nerfrusen i sju år

"Det finns etiska och moraliska frågor"
1:42 min

I Borås krematorium har en kropp förvarats nerfrusen i sju år i väntan på en begravningsteknik som tio år efter att den lanserades fortfarande inte finns tillgänglig. Nu har politiker beslutat om att kroppen antingen ska kremeras eller gravsättas, i strid med den avlidnes önskningar.

Jan Olof Häggmark är chef för kyrkoförvaltningen i Borås och han tycker frågan är tudelad.

– Det finns ju en etisk fråga i hur länge man kan ha en kropps stående. Sedan finns det en moralisk fråga, och det är ju hänsynen till de anhöriga. Här har den avlidne mannen velat ha en promession och änkan har förstås tanken att det ska bli av.

Promering, eller promession, är ett ekologisk begravningsskick där kroppen frystorkas och sedan sänks ner i flytande kväve innan stoftet slutligen jordfästs och förmultnar. Tekniken presenterades för första gången 2001 och i väntan på en anläggning har tillstånd beviljats för att hålla kroppar nerfrysta. Men snart tio år har gått och någon anläggning finns ännu inte.

Därför har politikerna i Linköping, där mannen ursprungligen kommer från, nu beslutat om en skyndsam gravsättning eller kremering. I Borås där kroppen förvarats tycker kyrkoförvaltningens chef Jan Olof Häggmark att det är besynnerligt att kroppar har hållits nerfrysta så länge som nu har blivit fallet. Han tror att man skulle ha gjort annorlunda om man hade vetat bättre.

– Om man hade vetat från början att det skulle ta så lång tid att utveckla den här tekniken, så hade man antagligen inte gett de här anstånden utan sagt nej från början.

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se

Företaget försvarar nerfrysningar

Promessa är företaget bakom den ekologiska begravningstekniken promession. Företagets vd Susanne Wiigh Sämak tycker inte det är ett misslyckande att så lång tid förflutit. Hon säger sig ha stöd från de anhöriga och ser inga problem med att kroppen legat nerfrusen så länge.

#ljud=2867174#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".