Asylsökande kritiserar flyktingpolitik

Vid en manifestation i Borås i morgon kommer asylsökande protestera mot den svenska flyktingpolitiken. Protesterna gäller bland annat att etniska minoriteter från Kosovo avvisas till internflykt i Serbien. En av initiativtagarna till demonstrationen är 19-årige vegbybon Avdil Jasari från Kosovo, som fått avslag på sin asylansökan.

Avdil Jasari är en av omkring 6000 asylsökande från Serbien-Montenegro, inklusive provinsen Kosovo, som finns i Sverige i dag. Avdil och hans föräldrar och syskon är romer från just Kosovo, och har fått avslag på sin asylansökan. Eftersom det är för oroligt i Kosovo just nu, ska de enligt avslagsbeslutet istället skickas till Serbien, där de då blir så kallade internflyktingar. 
Att etniska minoriteter från Kosovo, avvisas till övriga Serbien-Montenegro, är något som Migrationsverket fått hård kritik för den senaste tiden, bland annat från organisationen Länderkommitten för fd Jugoslavien. Lena Sanver är sektreterare för Länderkommitten och hon nämner flera organisationer, bland annat UNHCR i Belgrad och serbiska Röda korset, som säger att etniska minoriteter från Kosovo inte kan få sitt skyddsbehov tillgodosett som internflyktingar i Serbien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista