Annette Carlson driver frågan vidare att Borås ska öppna för fler friskolor. Foto: Bo Thorin
BORÅS

Hård strid om frigymnasierna

Blocken står mot varandra
1:31 min

Det är strid om frigymnasierna i Borås. De politiska blocken har helt motsatt uppfattning om att tillåta nya frigymnasier i stan.

Den borgerliga minoriteten i Borås förlorade omröstningen om de nya frigymnasierna i kommunstyrelsen. De rödgröna drev igenom ett beslut att överklaga Skolinspektionens ja till tre frigymnasier.

Men de borgerliga ger sig inte. Nu för dom fram sina argument i ett brev till Förvaltningsdomstolen

– Vi tycker att det finns ett tillräckligt elevunderlag och att skolinspektionens granskning har kommit fram till att man ska ge skolorna ett tillstånd, säger Annette Carlson som är kommunalråd för Moderaterna.

Den rödgröna majoriteten i Borås kommunstyrelse röstade igenom ett överklagande av Skolinspektionens ja till tre frigymnasier, Jensen, Baggium och NTI. Argumentet var och är att friskolorna tar elever från den kommunala skolan som därmed får höga lokalkostnader och mindre pengar över till lärare.

Men Annette Carlson säger att då får väl kommunen använda skollokalerna till annat eller göra sig av med dem.

De rödgröna har emellertid majoritet i kommunstyrelsen och deras åsikt är Borås åsikt till Förvaltningsdomstolen. Socialdemokraternas ordförande i kommunstyrelsen, Ulf Olsson, vill inte kritisera och tycker inte att de borgerliga med sitt brev till domstolen splittrar kommunen och det tycker inte Moderaternas Annette Carlson heller.

Fråga

FAKTA OM GYMNASIER

Borås Stad har redan godkänt tio fristående gymnasier i Borås stad. De som finns i dag är: Aspero Idrottsgymnasium, Borås Praktiska Gymnasium, Drottnings Blankas Gymnasium, Jensens Gymnasium, John Bauergymnasiet, Kitas gymnasium, Ljud & Bildskolan, NTI, Portalen och Realgymnasiet.
Fem kommunala gymnasier finns att välja på: Almåsgymnasiet, Bäckängsgymnasiet, Sven Eriksonsgymnasiet, Tullengymnasiet och Viskastrandsgymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".