De drabbade fick nöja sig med att prata med socialchef Magnus Andersson istället. Foto: Jenny Hellström
KRISEN VID SOCIALEN I MARK

Drabbade fick inte prata med socialstyrelsen

1:19 min

Flera drabbade av socialnämndens kris i Mark hade i dag mött upp utanför socialkontoret i Mark. Anledningen var att Socialstyrelsen i dag besökte socialförvaltningen för att fortsätta sin granskning, men det blev ett intetsägande möte.

Idag besökte Socialstyrelsen Marks kommun för att följa upp kritiken mot socialtjänsten och se vilka åtgärder kommunen satt in.

Flera är de markbor som känt sig illa behandlade eller helt lämnade utan hjälp, och några av dem tog tillfället i akt och försökte få kontakt med Socialstyrelsens utsända på plats.

Men, det blev ett kort och intetsägande möte.

– Jag tänker bara säga att jag inte tänker säga något nu, vi kommer vara här i dag men det kommer att ta några veckor innan beslutet är färdigt, säger Mikael Thörn, Socialstyrelsen.

Socialstyrelsens utredare, som idag besökte Mark, hade inte tid att prata med de markbor som känner sig drabbade av kommunens socialtjänst.

Två av dem, Erkki Kunningas och Helen Lindberg, är båda föräldrar som kämpat för umgänge med sina barn i flera år och som sökt hjälp via socialen i Mark men som inte fått någon, hade idag bestämt sig för att ta tillfället i akt att berätta sina historier när nu en högre instans fanns på plats:

– Om man avsätter en timma eller två för att försöka rätta till saker, istället för att trasa sönder, det vore den naturligaste sak i världen. Vi är människor allihopa, sjuka som fattiga, det spelar ingen roll, säger Erkki Kunningas som är besviken efter det korta mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista