1 av 2
Nu berättar Anders Fransson om mötet där tjänstemännen hemlighöll detaljerna kring bråket med kommunjuristen.
2 av 2
Eva Johansson (C) kommunalråd har inte brytt sig om att ta reda på några detaljer. Foto: Joel Wendle SR Sjuhärad.
STORMEN MOT KOMMUNLEDNINGEN I SVENLJUNGA

Mycket hemlighålls kring sparkade juristen

1:39 min

Inte ens kommunstyrelsens politiker fick veta detaljerna kring att kommunjuristen sparkades. Inte ens den ytterst ansvarige, kommunalrådet Eva Johansson är fullt informerad

Stormen mot kommunledningen i Svenljunga fortsätter. Nu riktas kritik mot att inte ens kommunstyrelsen i Svenljunga får veta detaljerna i vad som lett till att kommunjuristen Risto Kokko avskedats.

Det var i december som Kokko ska ha varit hotfull och våldsam mot sin närmsta chef, något som lett till att han nu förlorat jobbet.

- Vi fick besked att det skett en allvarlig händelse men några detaljer fick vi inte veta, vad som hade hänt, om det fanns skador eller vad Risto gjort fick vi inga besked om, säger Anders Fransson är socialdemokratisk ersättare i kommunstyrelsen, om den information som gavs när KS sammanträdde i måndags.

Inför måndagens möte för Svenljungas kommunstyrelse var ledamöterna utlovade en redogörelse för anledningen till att kommunjuristen Risto Kokko avskedats.

Kokko anklagas för att ha varit hotfull och våldsam mot sin närmsta chef, men han själv har hela tiden hävdat sin oskuld och gjort en lång redogörelse för hur han upplevde situationen.

Men kommunstyrelseledamöterna fick alltså aldrig veta mer än att "det skett en allvarlig händelse", vilket upprör Anders Fransson:

Att bara enhetschefen, personalchefen och kommunchefen är de som vet alla detaljer sägs vara för att det är en förhandlingssituation i och med att Risto kokko avskedats.

Hur kommunstyrelseledamöterna skulle kunna påverka den förhandlingen genom att få veta anledningen till avskedet vill dock ingen av cheferna svara på.

Kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Eva Johansson, som är ytterst ansvarig för kommunpersonalen, har inte heller hon fått veta alla detaljer, och hon har inte pratat med Risto Kokko för att höra hur han upplevde situationen.

– Han är avstängd från sitt arbete, säger hon som en förklaring till varför hon inte pratat med Risto Kokko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista