Det var stora problem för tågtrafiken i hela södra och västra Sverige i december. Foto: Johan Nilsson / Scanpix.
TÅGTRAFIKEN

Västtrafik kräver vite av tågbolag

1:28 min

Allt tyder nu på att Västtrafik begära vite av DSB First för de stora problemen i tågtrafiken i december.

--Grundtanken är at man ska bli belönad om man  kvaliteten är god men det ska kosta om man inte sköter sig säger Västtrafiks avtalsansvarige Jarl Samuelsson.

Ja problemen i kollektivtrafiken i december är väl kända, med många förseningar och inställda tåg. En del har naturligtvis med snön och vintern att göra, men har också berott på en dålig beredskap hos DSB First som började köra för Västtrafik i december.

Det avtal som finns mellan parterna ger möjlighet till bonusar för DSB när det fungerar bra - men också vite till Västtrafik när det inte fungerar. Och det har det inte gjort i december:

Ja att det inte blir någon bonus i december verkar ganska uppenbar - men Jarl Samuelsson vill inte prata om hur mycket pengar det kan handla om.

– Det blir ingen bonus för december utan istället ska vi diskutera  ett vite men mer vill jag inte säga just nu, säger Jarl Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista