Linnea Brissman har en bullrig bostad. Foto: Sara Holmberg.

Bullriga bostäder riskerar hälsan

1:22 min

Starkt buller i bostaden riskerar hälsan och kan till om med orsaka stroke. Det visar en ny dansk studie .

Det finns flera risker med att bo nära en tungt trafikerad väg och ständigt utsätts för trafikbuller. I en ny dansk studie har man sett ett samband mellan stroke och störande ljud.

Linnéa Brissman bor vid en tungt trafikerad väg i Dalsjöfors.

– Det är ganska jobbigt att bo så här med mycket buller, säger Linnéa Brissman.

Den danska studien är gjord på en testgrupp på över 50 000 personer och visar att det kan finnas ett samband mellan bullriga miljöer och stroke.

Resultat visar att om man är över 65 år ökar risken med 27 procent för varje 10 extra decibel trafikbuller kring bostaden.

Det har tidigare gjort flera vetenskapliga studier kring hur bullriga miljöer påverkar hälsan - bland annat den ökade risken för högt blodtryck och hjärtinfarkt

Enligt Socialstyrelsen rapport från 2009 utsätts nästan 3 miljoner svenskar dagligen för buller från trafiken som ligger över dom gällande riktvärdena. Och runt en kvarts miljon svenskar säger sig ha svårt att somna på grund av ljud som ligger och stör.

Linnéa Brissman är inte direkt orolig mer berättar att hon till en början hade svårt att sova.

– Man vänjer sig dock efter ett tag men i början hade jag svårt att somna, säger hon.

Sara Holmberg
sara.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista