Fondens ordförande Per Gunnar Mossberg och Emelie Strandberg. Foto: Sara Holmberg.
FÖRINTELSEDAGEN

Marks gymnasieskola prisades

Emelie: ”Det hat varit intressant”
1:19 min

Marks gymnasium fick i dag ta emot ett pris från Emerichfondens pris. Det är ett pris som delas ut till skolor som minns förintelsen och jobbar för att det inte ska ske igen.

Den 27 januari som är Förintelsens minnesdag uppmärksammas i dag över hela Sverige.

I Marks fick gymnasiet ta emot ett pris på 10 000 kr från Emerichfondens 27 januaripris, -ett pris som delas ut till skolor som kommer ihåg förintelsen och bidrar till att det inte sker igen. Fondens ordförande Per Gunnar Mossberg delade ut priset.

Emelie Strandberg i kulturklassen på Marks gymnasium i årskurs tre har varit med och gjort en utställning av ett koncentrationsläger i ett av klassrummen på Kunskapens hus.

– Det har varit väldigt intressant och vi har haft fins sammanhållning av klassen, berättar Emelie.

Det är Mark gymnasieskola i Kinna samt Sandvikens gymnasieskola som har tilldelats Emerichfondens 27 Januaripris 2010 för sitt arbete att hålla förintelsens minne levande. Priset består av 10 000 kronor, diplom och en glasstaty. Det går inte att söka 27:e januaripriset, pristagare väljs bland bidragen till Skolornas Fredspris.

Sara Holmberg
sara.holmberg@sr.se

Bakgrund Emerichfonden

Emerichfonden bildades 1994 på initiativ av Emerich Roth. Fonden arbetar helt ideellt.Fondens syfte är att genom årilga pristävlingar uppmuntra ungdomar i grundskolan och gymnasiet till aktiviteter som motverkar våld och främlingsfientlighet samt bädda för en trivsam och medmänskllig skolmiljö.Det är numera flera före detta så kallade nazister/rasister som följer med Emerich till skolorna och utgör en värdefull resurs i kampen mot våld och rasism. - Sverige har stora förutsättningar att bli ett föregångsland när det gäller kampen mot våldet och rasismen. Det enda som saknas är kunskaper och alternativ som kan begränsa hatets spriding och hålla dess skadeverkningar borta från kommande generationer.

Källa: Emerichfonden

27:e Januaripriset

Sedan år 2006 delar Emerichfonden ut ett pris till skolor som med stort engagemang arbetar för att hålla minnet av Förintelsen levande och i förlängningen motverkar att historien upprepar sig. Priset avser bidrag för en resa till ett valfritt koncentrationsläger. Fondens önskan är att priset delas ut varje 27 januari under ceremoniella former samt att en utställning anordnas som dokumenterar resan och arbetet kring denna.
Emerichfonden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".